.
 

Gündem
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     

ŞAMLAR KÖYÜ'NE PROJE İHANETİ

Başakşehir Belediyesi mezarlık yeri için doğa harikasına göz dikti.Başakşehir Belediye Başkanlığı görevine ikinci kez seçilen Sayın Mevlüt Uysal'ın yeni dönem iş planları arasında yer alan '' Mezarlık Alanı '' projesinin yer tercihi halkın büyük tepkisini çekti.

Başakşehir Belediye Başkanlığı görevine ikinci kez seçilen Sayın Mevlüt Uysal'ın yeni dönem iş planları arasında yer alan '' Mezarlık Alanı '' projesinin yer tercihi halkın büyük tepkisini çekti.

Sayın Uysal, yerel seçimler öncesi gerçekleştirdiği sohbet toplantılarında ve konuk olduğu televizyon programlarında ilçedeki mezarlık alanı probleminin giderilmesi adına Şamlar Köyü'nde yer alan 1000 dönümlük arazi üzerinde durduklarını ve mezarlık projesini burada başlatacaklarını belirtmişti.

Oysa, Başakşehir 4.Etap'taki yurt binasının hemen yanında yer alan Mezarlık Alanı çok daha uygun bir nokta üzerindeydi, üstelik çok daha geniş bir araziye sahipti.

TARİHİN İZLERİ YOK OLACAK

Şamlar Köyü 350 yıllık geçmişe sahip tipik bir Osmanlı köyü.

Köyde Sultan Mahmut döneminden kalma cami, okul, hamam gibi tarihi eserlerin yanında, çınaraltı Meydanı gibi, düğün, eğlence ve köy pazarı alanı da var.

Sokakları, tarihi evleri, yapım tarihi bilinmeyen otantik çeşmesi ve farklı meydanı ile her noktasında kültür izleri barındıran özgün bir yaşam kesiti.

180 haneli ve yaklaşık 3400 nüfusa sahip Şamlar Köyü, Sazlıdere barajının yanında yer alan ve sular altında kalmaktan kurtulan az sayıdaki köy evinden oluşan Eski Şamlar kısmı ile muhtarlık binasının bulunduğu Yeni Şamlar bölgesi olarak iki farklı noktaya ayrılmış durumda.
Şamlar Köyü,eski zamanlarda Baruthane'ye bağlıydı. Baruthane'de gerçekleşen büyük patlamanın ardından sadece yedi hane başlayan yaşam ikliminde Şam'dan intikal eden ilk yerleşimcilerle ve Kırım'dan gelen göçlerle oluşan köy nüfusuna, mübadele sonucunda Selanik'ten gelen Türk aileleri de katıldı.

Köyün arazilerinin bir bölümü Sazlıdere Barajı'nın suları altında kaldı.

MEZARLIK YERİ VAR AMA !

Şamlar Köyü'nde iki adet mezarlık yeri var.

Eski Köy Mezarlığı 1525 yıllık tarihi mezar taşlarına sahip, geçmiş dönemin uygarlık yansımalarını ve toplumsal kültür miraslarını motifleyen, dünya kültür terminolojisinde yer edinen büyük  bir değerler manzumesi.

Sultan 4.Mahmut tarafından 1838 yılında yaptırılan Köy Cami'si kadar önemli bir tarih hazinesi olarak nitelendirilen Eski Mezarlık Alanı, Şamlar Köyü'nün geçmişine ışık tutan geleneksel yapıtaşlarından belki de en önemlisi.

Bu alana dokunmak adeta bir tarih cinayeti.

KöYLü TEDİRGİN

Şamlar Köyü 2014 Yerel Seçimleri'nin ardından, '' Köy Muhtarlığı '' statüsünü kaybederek Şamlar Mahallesi kimliğini aldı.
Böylece şehre oksijen veren az sayıdaki yerden belki de en önemlisi olan Şamlar Köyü yeni bir yaşam seyrine doğru adım attı.
Yeni kanun ve düzenlemeler, şehir içinde hayvancılık faaliyetlerine izin vermediği için köyün en önemli geçim kaynağının önü birden tıkandı.
Organik tarım üzerine destek projelerinin henüz tam olarak sağlanamaması nedeniyle köylünün yaşam mücadelesi yeni bir bilinmezliğe doğru yol aldı.
Parola Bahçeşehir Gazetesi ekibi yaşanan gelişmeler üzerine konuyu gündeme getirmeye karar verdi. Tüm köy karış karış gezildi.
Köyün yerlileriyle, esnafla ve vatandaşlarla detaylı olarak sohbetler edildi.
Ortaya çıkan gerçekler, Şamlar Köyü'nün yüzyıllardır süregelen düzenini bozmaya aday kararların, köy hayatına, buraya ömrünü adamış üçbinbeşyüz insana ve doğal dengelerin uyumuna vereceği onarılmaz zararların habercisiydi.

YAPILAŞMAYA BAĞLI YOĞUNLUK İSTEMİYORUZ

Beş kuşaktan beri köyde yaşayan ailenin fertlerinden 37 yaşındaki Erhan Temiz'le konuşuyoruz. Erhan Temiz'in anlattıkları ile, köydeki büyük huzursuzluğu derin izlerine şahit oluyoruz ;
'' Köyümüz ne yazık ki mahalle tanımlaması altına alındı.
Şamlar, yaklaşık 350-400 yıllık güçlü bir tarihsel geçmişe sahip olan Osmanlı köyüdür. çevremizdeki Kayabaşı, Boğazköy ve Bolluca'da Rum vatandaşlar yaşarken ve sözkonusu yerler Rum köyleri olarak anılırken Şamlar başından beri bölgenin  tek Osmanlı köyü olarak varlığını sürdürdü. 
1991 yılından başlayarak Sazlıdere Barajı'nın faaliyete geçmesine kadar olan dönem içinde sanırım 1995 yılına kadar köyün yerleşim haritası farklıydı. Sazlıdere Barajı'na su verilmesiyle beraber, arazilerimizin çoğu suların altında kaldı, yukarıya doğru göç başladı. Orada şimdi az sayıda komşumuz yaşamını sürdürüyor. Şimdi bulunduğumuz yeni köy yeri bahçe nizamlı, müstakil tapusu olan y

 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Selfie Siyasetçileri
Erol Turan
Eğitimde Küba Farkı
Esat Korkmaz
Maraş Katliamı
Ebru Öztürk
Kuruluştan Yükselişe
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Muhalefet Meclis Üyeliği Ve Önemi
POPÜLER HABERLER
BOĞAZKÖY CAMİİ ...
​BAŞAKŞEHİR ŞER...
KAYAŞEHİR'DE ÇE...
ESTONŞEHİR KORU...
EKREM DUMANLI'D...
YENİ ŞEHRİN ESK...
BAHÇEŞEHİR GÖLE...
KADIN EMEĞİNE S...
BAHÇEKENT FLORA...
Tümü
SON HABERLER
ESENYURT'A ÖZGÜ...
ŞAHİNTEPE MUHTA...
YEŞİLKENT HALKE...
POTLAÇ KADIN DA...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2025
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional