.
 

Sağlık
  Yorum Yap     Arkadaşına Gönder     Yazdır
     
kemal yıldız,Medicana Avcılar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr Kemal Yıldız,covid19, corona virüs,

​ CORONA BÜYÜK BELA

Dr.KEMAL YILDIZ
Medicana Avcılar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı
 
Corona virüsü öldürücü etkisiyle hayatımızın          gerçeği haline geldi.Çoğumuz tehlikeye ne kadar açık olduğumuzu bilmiyoruz.
Kaygı eşiğimiz her geçen gün artıyor.

Covid19 hakkında daha geniş bilgilere erişmek,      merak edilenleri öğrenmek ve hastalıkla baş
         etmemizi kolaylaştıracak pratik bilgileri analiz etmek  için Medicana Avcılar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Yıldız ile söyleştik.
 
Türkiye Corona virüs salgınının hangi   aşamasında?
 31 Mart 2020 tarihi itibarı ile Türkiye'de Coronavirüs   Toplam   vaka sayısı 13.531'e, toplam vefat sayısı   214'e, toplam   iyileşen vaka sayısı ise 243’e   yükselmiş bulunmakta. Bu   tablo Çin, İtalya,   İspanya  ile mukayese edildiğinde, daha iyi   durumda olduğumuzu gösteriyor. Bu sonuçta, aktif   ve etkin   tedbirler alınmasının rolü büyük.   Ülkemizde  Coronavirüs   vakaları daha görülmeye başladığı andan itibaren kapsamlı politikalar uygulandı.
Kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi, el ve yüz yıkanması, maske takılması, sosyal mesafeye dikkat edilmesi, evde karantina ve izolasyon gibi davranışlar toplumun geniş kesimlerine yayıldı. Okullarda eğitime ara verildi. Alışveriş merkezleri ve kalabalık yerlere girişlere kısıtlama geldi. 65 yaş ve üstü vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağı getirildi. Önlemler aşamalar halinde artırıldı.
Bu durum hastalığın çan eğrisinin pik tepesine doğru biraz daha yükseleceğini göstermektedir. Yaklaşık 2 hafta sürebilir. Bu süreden sonra vakaların tedricen azalmasını beklemekteyiz.

 
   

Covid19 süreci ve sonuçları tahmin edilen limitlerde mi?
Sonuçlar halkımızın ‘’Evde Kal’’ çağrısının gerekliliğine uyduğunu gösteriyor. Evdeki izolasyon ve karantinaya ne kadar bağlı kalınırsa, Covid-19 vaka sayısı buna paralel olarak azalacaktır.
 
--Test sayısı yeterli mi?
Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 ile mücadelede test test test diyor. Güney Kore günde 20.000 test yapıyor. Almanya bu rakamdan daha fazlasına ulaşıyor. Ülkemizde yapılan test sayısı şimdilik günlük 15.000 civarında. Elbette yeterli değil. 11 Mart 2020 ile mukayese edildiğinde, test sayısında düzenli olarak artış olduğu görülüyor. Ancak 84 milyon nüfusa sahip bir ülkede hemen hemen her ilde güvenilir ve hızlı sonuçların alındığı test merkezleri çoğalmalıdır.
 
Vaka sayısı normal seviyede mi?
Dünyadaki pandemi ile mukayese edildiğinde vakalarımız normal oranlardadır. Hasta sayısı kabul edilebilir ölçülerdedir.
Kayıp sayısı öngörülen seviyededir.
Hastalar, belirli programlar dahilinde tedavi almakta ve takip evrelerine dikkatle uyulmaktadır. İyileşen hasta sayısının giderek yükselmesi tedavi motivasyonumuzu artırmaktadır.
 
Medicana Avcılar Hastanesi'ne   şimdiye kadar kaç vaka geldi?
Kliniğimizde yaklaşık 10 hastamız yatmaktadır. Test sonuçlarının geç gelmesi önemli bir problem. Olası Covid-19 hastalarını yatırıyoruz ve tedavilerine başlıyoruz.
Tedavide başarı oranımızın yüksek olduğunu söyleyebilirim. Herhangi bir kaybımız yok.
 
Corona testi pozitif çıkan hastalara ne tür tedaviler uygulanıyor? Hastaya hangi ilaçlar veriliyor? İyileşme süresi ortalama ne kadar? Tekrarlama şansı var mı?
Coronavirüs testi pozitif çıkmışsa, genel durumu iyi ise hafif semptomlar olsa da, evde karantinaya alıyoruz.
Hasta ile iletişimde kalıyoruz.
Coronavirüs testi pozitif, semptomları olan, genel durumu orta veya ağır hastaları ise kliniğimize yatırıyoruz. 
Gerekli test ve tetkikleri yaptıktan sonra tedavilerine başlıyoruz. Hastalık genellikle her iki akciğerde Pnömoni ile uyumlu bir tabloya sebep oluyor. Bu durumda bakteriler de rol oynadığı için tedavide; Tedavidec Hidroksiklorokin, Oseltamivir, Azitromisin kullanıyoruz.
5 gün boyunca uyguluyoruz. Ardından, bir kez daha Coronavirüs testi yapıyoruz. Coronavirüs testi negatif ise taburcu ediyoruz.
Bugün için Coronavirüs tedavisinin spesifik bir tedavisi yoktur. Hidroksiklorokin, Oseltamivir, Azitromisin, Kaletra ( Lopinavir 200 mg/Ritonavir 50 mg), Favipravir kullanılan ilaçlardır.
Bu ilaçlar hastanın klinik durumuna göre belli bir algoritma içinde kullanılır.
Genelde 7-10 gün içerisinde iyileşen vakalarımızı taburcu ediyoruz.
Covid-19 yeni bir hastalık olduğu için, tekrarlama konusunu gelecek günler gösterecektir.
 
İstanbul'da test yapıldığı açıklanan 6 hastane içinde neden özel hastaneler yok?
Elbetteki testlerin daha çok merkezde yapılması arzu edilir bir durumdur. Özel hastanelerde de buna şiddetle ihtiyaç vardır.
Özel hastanelerde sağlıkla ilgili her türlü tanı ve tedavi imkanı bulunmaktadır. Covid-19 testi de bir an önce yapılmalıdır.
 
Grip mi geçiriyoruz, Corona mı, nasıl anlayacağız?
Covid-19’da yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı ön plandadır.
 

Kimlere test yapılmalı? Kimler test yaptırmalı?
Yüksek ateş, öksürük ve/veya solunum sıkıntısı olanlara test yapılmalıdır. Yurt dışından gelenlere, kesin Covid-19 ile teması olanlara, Covid-19 ile teması olan risk grubundaki sağlık mensuplarına, kesin Covid-19 hastalarının bakım ve hizmetlerini üstlenenlere, Hipertansiyon, Diabetes Mellitus, Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı, Astım, Kanser, Kronik Böbrek Yetmezliği ile birlikte semptomları olanlara test yapılmalıdır.

Bazı testlerin önce negatif, sonra pozitif çıkmasının sebebi nedir?
Covid-19 inkübasyon dönemi 14 gündür. Bulaştırıcılık dönemi semptomların başlamasından 2 gün önce başlar.
Bu dönemde yapılan testler pozitiftir.
 
Çin Vuhan'da 11 milyon insan yaşıyordu ve 80 bin enfekte ile süreci tamamladılar. Hastaların yüzde 40'nın virüsü hastane ortamından aldığı belirtildi. Türkiye'deki hastanelere sağlam girip Corona ile çıkma riski var mı?
Medicana Avcılar Hastanesi olarak sizin önlemleriniz nedir?
Hastanemiz giriş bölümünde Covid-19 vaka algoritmasına uygun şekilde önlük, maske, gözlük veya yüz koruyuculu bir sağlık görevlisi tarafından triaj yapılır. Ateş, öksürük, nefes darlığı şikayetlerinden biri ile gelenlere maske takılarak Covid-19 hastaları için ayrılmış bölüme yönlendirilir.
Global pandemi olduğu için önemli bir şikayet olmadığı sürece ‘’evde kal’’maya devam edilmelidir.


  

Doktor ve sağlık personelinizi Covid19'a karşı nasıl koruyorsunuz?
Enfekte olan personeliniz var mı? Personel eksiğiniz var mı? Yetersizlik gördüğünüz noktalar nedir?
Hastanemizde görevli bütün personelimiz maske takmaktadır. 
Covid-19 vakası için muayene ve tedavi, uygun kişisel koruyucu ekipman (önlük, tıbbi maske, gözlük/yüz koruyucu, eldiven) giyilerek yapılır.
 
Corona; ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük dışında hangi belirtilerle yaşam kalitemizi etkiliyor?

Covid-19 tat ve koku bozukluğu, bulantı, kusma, ishal gibi ek rahatsızlıklara sebep olabilir.
 
Covid19'un ülkeye giriş ve gelişme süreci sürekli yabancı odaklara bağlandı. Yerli vakalar arasında yayılma eğilimi nedir?
Covid-19 bulaşıcılık kabiliyeti çok yüksek olan bir hastalıktır. Covid-19 hastası öksürme ve hapşırma yolu ile yayılan damlacıklar ile yakındaki insanlara bulaştırma özelliği yüksektir.
 
Salgını nasıl yönetiriz?
Sağlık Bakanlığı Covid-19 ile büyük bir mücadele yürütmektedir. Toplum olarak herkes üzerine düşen görevi yapmakla yükümlüdür. Devletimizin diğer kurum ve kuruluşları, medya, sivil toplum yapıları, bütün vatandaşlarımız sağlık bakanlığı öncülüğünde ve koordinasyonunda sürdürülen mücadeleye katkı sunmalıdır.
 
Corona ile mücadelede hangi ülkeleri örnek almalıyız?
Bireylerin refah ve hürriyetlerinin ön planda olduğu demokratik ve hürriyetçi parlamenter rejim ilkeleri doğrultusunda her zaman en iyi sonuçların alınacağı muhakkaktır.
 
Havalar ısınınca Covid19 etkisini kaybedecektir tezi doğru mu?
Sıcak havaların etkisiyle Covid-19’un etkisini kaybedeceği yönünde iddialar vardır.
 
Ekipman, teknolojik altyapı, laboratuvar çalışmaları, klinik kalitesi, sağlık personeli, donanım, ilaç, tedavi alternatifleri ve hastane sayısı olarak yeterli durumda mıyız? Salgının hızlanması halinde ne tür ek tedbirler alınmalı? Covid19 ardından, Covid20-21-22 gelme ihtimali var mı?
Ekipman, teknolojik altyapı, laboratuvar çalışmaları, klinik kalitesi, sağlık personeli, donanım, ilaç, tedavi alternatifleri ve hastane sayısı olarak yeterli durumdayız. Türkiye, çok iyi bir organizasyonla bu salgını en az zararla atlatabilecek güce ve imkanlara sahiptir. Dağ nice yüksek olsa da, üstünden yol geçer. Ümitsiz olmaya gerek yoktur.

 
 
 
 
Yorumlar
Yorum Yap






Bu habere henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap'a tıklayarak ilk yorumu sen yapabilirsin.









 
 
 
KÖŞE YAZARLARI
İbrahim Dinç
Selfie Siyasetçileri
Erol Turan
Eğitimde Küba Farkı
Esat Korkmaz
Pandora’nın Kutusu
Ebru Öztürk
Kuruluştan Yükselişe
Şirvan Yücel
Merak Dedikleri
Hakan Zat
Muhalefet Meclis Üyeliği Ve Önemi
POPÜLER HABERLER
ORGAN NAKLİ
​ CORONA BÜYÜK...
DÜNYA EPİLEPSİ ...
KIZAMIK KABUSU ...
BAĞIŞIKLIK SİST...
SAĞLIK, GÜZELLİ...
OBEZİTE İLE YAŞ...
OBEZİTEYE ESİR ...
TÜMÖRÜN ROTASI ...
Tümü
SON HABERLER
KIZAMIK KABUSU ...
DÜNYA EPİLEPSİ ...
DÜNYA EPİLEPSİ ...
ÇAM VE SAKURA'D...
Tümü
Haber bilgisinin gönderileceği e-posta adresini giriniz.
  Gönder  
 
  İptal  
 
 
rss facebook  Twitter

Gündem | E - Gazete | Köşe Yazarları | Vip Röportaj | Referanslar | Bize Ulaşın
ANASAYFA | FOTO GALERİ | VİDEOLAR | ANKETLER | KÜNYE | SİTENE EKLE | İLETİŞİM


Pikare 2024
Yeniliklerden Haberdar Olmak İçin
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional